içinde

Depo Şamandırası Tamirini Ayrıntılarıyla Öğrenin

Depo Şamandırası Tamirini Ayrıntılarıyla Öğrenin

Otomobil kimine göre bir tutku, kimine göre de bir ihtiyaç. Kullanım amacı her ne olursa olsun, kullanabilmek için sağlıklı çalışan ve içinde yakıt bulunan bir otomobile sahip olmamız gerekir. Arabaya binip gideceğiz ama içinde yakıt var mı? Gösterge panelinden bunun kontrolünü size kim yolluyor? Hatta yakıt az miktarda ise biz kontrol etmeden aracımız bazen ses çıkararak bazen de lamba yakarak bize uyarı bile veriyor. Peki, bütün bunlar nasıl gerçekleşiyor hiç merak ettiniz mi? Şimdi sizlere detaylıca bilgilendirmesini yapacağız.

Depo şamandırası nedir ne işe yarar?

Depo şamandırası yakıt deposunun içine bulunan ve içerideki yakıt seviyesini ölçerek araç sürücüsünü bilgilendirmek amacıyla kullanılan önemli bir parçadır. Aracın motor türüne göre benzin depo şamandırası ya da mazot depo şamandırası olarak da adlandırılabilen bu parça; genel itibari ile bir kol, şamandıranın kendisi ve şamandıranın konumuna göre değişen bir dirençten oluşur. Peki yakıtın ölçümünü nasıl sağlıyor?

Sağlam bir şekilde çalışan şamandıra her zaman yakıtın üzerinde bulunur. Yakıt seviyesinde azalma oldukça şamandıraya bağlı olan kol azalan yakıtla birlikte aşağıya doğru iner ve şamandıranın konumu değişir. Bu değişim bir direnç tarafından ölçümlenir. Ölçülen direnç gösterge paneline iletilir ve araç sürücüsüne yakıtın miktarına yönelik bilgilendirme yapar. Çalışma sisteminden de anlaşılacağı üzere depo şamandırasında arıza olması durumunda aracınızdaki yakıtın oranı belirsiz olacak dolayısı ile de yolda kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceksiniz. Arızalı olduğunu nasıl anlayabiliriz, arıza belirtileri nelerdir? Gelin bu konuyu detaylandırılalım.

Depo şamandırası arıza belirtileri

Depo şamandırası sık sık bakım yapılması gereken ve arıza gösterme oranı çok yüksek bir parça değil. Bu demek değil ki hiçbir şey yapmanız gerekmiyor ya da hiçbir şekilde arıza göstermez. Depo şamandırasının arızalı olması durumunda sizlerin anlayabileceği bazı belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Yakıt Göstergesinde Tutukluk: En sık karşılaşılan arıza belirtisinin başında gelir. Gösterge panelindeki yakıt seviye göstergesinde bir değişim gözlemlenmez. Deponuzu yeni doldursanız bile ya da uzun süre yol yapıp boşalmasına yakın olsa da o hep belirli bir noktayı gösterir. Gösterdiği nokta ise tamamen şans… Sağlıklı olarak çalışıp size aktardığı ölçüm seviyesinden sonra arıza yaptığı yerde kalabilir. Deponuz hep dolu da görülebilir, boşta görülebilir.
  • Gösterge yalnızca belirli pozisyonlarda düzgün çalışır: Şamandıra kısmı arızalı ise yakıtın bazı seviyelerinde düzgün çalışabilir. Örneğin, tam dolu bir depoyu yarısına kadar sağlıklı bir şekilde ölçüp daha sonra ölçümü kesebilir. Bu durumda yakıtınız yarımın altına düştüğünde çalışmayıp sabit kalacaktır. Siz depoyu tam doldurduğunuzda yarısına kadar tekrar ölçüm yapacaktır. Ölçüm yapabileceği alan farklılık gösterebilir.
  • Yakıt göstergesinde dalgalanma: İbre sabit durmaz. Anlık olarak bir iner, bir çıkar. Ya da siz bir rampaya girdiğinizde aracın fiziki şartı değişeceği için paralelinde şamandırada bir değişim gösterir. Özetle tutarsız yakıt değer gösterim davranışı sergileyebilir.

Yakıt ölçüm işlemi şamandıra, iletim kabloları ve gösterge paneli yardımı ile yapılır. Yani şamandıranın düzgün bir şekilde çalışıp bilgiyi aktarmasına rağmen, gösterge panelinizde bir arıza varsa siz yakıt seviyesini yine hatalı görebilirsiniz. Eğer gerçekten yakıt ölçüm sisteminde bir arıza olduğunu düşünüyorsanız öncelikli olarak arızalı parçanın adının tam olarak konulması gerekiyor.  Şamandıranın arıza tespiti clip cihazı vasıtası ile yapılabilir. Bunun dışında mekanik olarak kontrolü de mevcut. Her bir kullanıcı da clip cihazı olma ihtimali düşük olacağı için sizlere mekanik olarak nasıl kontrol edebileceğinizi ya da depo şamandırasının nasıl takılacağını açıklayalım.

Ne düşünüyorsun?

Yazar Admin

Ustamnediyor Blog Editörü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

Fren Kaliperi Nedir? Arızalanması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Abs Fren Sistemi